Sanatatea sexuala a barbatilor este un subiect adesea ignorat, atat in cadrul revistelor de specialitate, cat si in cadrul preocuparilor zilnice ale acestora. Ca rezultat, multi dintre acestia pot fi informati gresit in ceea ce priveste propria sanatate sexuala.
Va oferim in acest articol cateva informatii de baza despre sanatatea sexuala masculina si despre problemele comune la care poate fi supus orice barbat.
Majoritatea articolelor despre sanatatea sexuala se adreseaza in special femeilor. Cu toate acestea, barbatii, in special cei activ sexual, sunt expusi la multe riscuri si probleme sexuale.
Indiferent de orientarea sexuala, sanatatea trebuie sa fie un aspect important pentru orice barbat si merita o atentie deosebita. Cu informatii corecte, riscurile pot fi prevenite, diminuate, oferind astfel siguranta acestora, dar si partenerelor.
Parametrii sanatatii sexuale masculine
Sanatatea sexuala a barbatilor este, de obicei, determinata de mai multi factori. Dintre acestia, amintim:
Sanatatea fizica
Barbatii sanatosi, care sunt intr-o forma fizica buna au, in general, o viata sexuala mai sanatoasa decar cei care nu se ingrijesc deloc de dieta si nu practica o activitate fizica in mod regulat.
Constitutia cardiovasculara slaba, muschii subdezvoltati si problemele de circulatie pot afecta in mod direct calitatea vietii sexuale. Un corp mai slab este mai predispus si susceptibil la boli si chiar infectii cu transmitere sexuala. Astfel, este important de stiut ca exercitiile fizice nu ne ajuta doar sa ne dezvoltam musculatura, dar ne pot chiar afecta sanatatea si viata intima.
Sanatatea psihica
Contrar credintei comune, constitutia fizica a unui barbat nu este singurul factor determinant al sanatatii sexuale. Adesea, unele probleme de natura sexuala sunt efecte directe ale problemelor emotionale. De exemplu, se observa in mod obisnuit ca barbati sanatosi fizic , care sufera de disfunctie erectila au o lipsa serioasa de incredere sau sufera de anxietate.
Lipsa de incredere poate fi generata si de marimea penisului si de incapacitatea de satisfacere a partenerei. Desi este o problema delicat, exista solutii, precum Xtrasize, care ajuta la marirea penisului si cresterea performantelor sexuale.
Activitati sociale
Barbatii care se afla in relatii monogame prezinta riscuri mai mici de dezvoltare a problemelor sexuale, in comparatie cu barbatii care intra in relatii poligame. Nefolosirea metodelor de protectie si dependenta de droguri reprezinta, de asemenea, riscuri majore pentru sanatatea barbatilor.
Tulburarile de ejaculare
Exista trei forme comune de tulburare de ejaculare la barbati. Acestea sunt ejacularea prematura, ejacularea intarziata si ejacularea retrograda. Ejacularea precoce se intampla atunci cand datorita excesului de excitare, anxietatii sau pierderii controlului, barbatul ejaculeaza inainte sau imediat dupa penetrare.
Ejacularea intarziata apare cand se intampla prea lent, prevenind orgasmul. Cea retrograda este atunci cand sperma este fortata inapoi in vezica, in loc sa fie eliberata prin orgasm.
Disfunctia erectila
Disfunctia erectila (impotenta) face ca un barbat sa fie incapabil sa sustina o erectie suficient de lung timp pentru actul sexual. Astfel, nu se ajunge la orgasm si nu se poate induce o sarcina. Aceasta problema este de multe ori cauzata de traume psihologice sau de anumite medicamente
Dorinta sexuala inhibata
Reprezinta pierderea sau scaderea libidoului. Adesea asocita cu nivelul scazut de testosteron, pierderea dorintei sexuale poate fi cauzata de anumite medicamente, probleme psihologice sau diverse boli precum diabetul sau hipertensiunea arteriala.
Boli cu transmitere sexuala
Infectarea se produce in urma intretinerii de relatii sexuale neprotejate cu persoane infectate. Cele mai comune semne ale bolilor cu transmitere sexuala includ dificultatea de urinare, prezenta sangelui in urina, usturimi, rani, leziuni sau mancarime excesiva in zona organelor genitale
In concluzie
Toate aceste probleme nu trebuie ignorate, iar medicul specialist trebuie consultat imediat dupa aparitia primelor simptome. Diagnsoticul se face, de obicei, prin examene fizice si psihologice, precum si prin evaluarea trecutului medical. Tratamentul poate fi medical pentru problemele fizice sau poate consta in terapii psihologice pentru probleme pshice sau sociale.